1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Britten erkennen oppositie Syrië

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague zegt dat Groot-Brittannië de Syrische Nationale Coalitie (SNC) officieel erkent als "enige legitieme vertegenwoordiger" van het Syrische volk. Vorige week kende Frankrijk de coalitie die status ook al toe.

Volgens minister Hague is de beweging een "geloofwaardig alternatief" voor het regime van president Assad. Anderhalve week geleden besloten de tot dan toe sterk verdeelde Syrische oppositiegroepen de handen ineen te slaan en de SNC te vormen op een bijeenkomst in Qatar. Zo willen ze de kans op steun uit het buitenland vergroten.

Politieke omwenteling

Op een bijeenkomst vorige week heeft Groot-Brittannië de SNC opgeroepen om met een plan te komen voor een politieke omwenteling in Damascus. De coalitie noemt de officiële erkenning door de Britten een belangrijke stap. Het zal onder meer andere Syrische groepen wellicht over de streep trekken om zich aan te sluiten bij de coalitie, denkt de SNC.

Ook zes Arabische Golfstaten hebben de Syrische Nationale Coalitie erkend. De VS wil de beweging nog niet erkennen als "enige vertegenwoordiger". De coalitie moet volgens de Amerikanen eerst aantonen voldoende te worden gesteund door Syriërs die nog in het land zelf verblijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl