Akkoord over Belgische begroting

Aangepast op

De Belgische regering heeft een akkoord bereikt over de begroting voor volgend jaar. Het kabinet onder leiding van premier Di Rupo werd het vanochtend vroeg eens na een vergadering van ruim 17 uur.

De begroting kwam moeizaam tot stand: er is ongeveer een maand onderhandeld. De ministers moesten het eens worden over een bezuiniging van zo'n 3,7 miljard euro.

Pijnpunten

Een van de pijnpunten was loonmatiging. Afgesproken is nu dat de lonen de komende twee jaar niet stijgen met meer dan de inflatie. Uitzondering zijn de minimumlonen, waarvoor het kabinet 30 miljoen euro extra uittrekt.

Het Belgische kabinet verlaagt verder de lasten voor ondernemingen met in totaal 400 miljoen euro. Dat gebeurt door een daling van de werkgeversbijdrage van 0,3 procent. Om dat te financieren, wordt onder meer extra gesneden in de sociale zekerheid.

Premier Di Rupo spreekt mogelijk vanmiddag al in het parlement zijn beleidsverklaring bij de begroting uit, of anders morgen. Hij hoopt nog voor de Europese top van donderdag in Brussel het vertrouwen van het parlement te krijgen.