NOS NieuwsAangepast

Zendschip Veronica weer naar NL

Het legendarische zendschip van Radio Veronica, de Norderney, komt terug naar Nederland. Het bedrijf Veronica Schip B.V. heeft de trawler gekocht en wil het schip gaan exploiteren als podium voor onder meer radio- en televisie-uitzendingen.

De afgelopen jaren lag het voormalige zendschip in Antwerpen, waar het werd gebruikt voor feesten en partijen. Woensdag komt het schip aan in Amsterdam voor een grote onderhoudsbeurt. Daarna zal het in Groningen worden verbouwd tot podium. Waar de Norderney uiteindelijk komt te liggen, is nog niet bekend.

Bevlogenheid

Woordvoerder van Veronica Schip B.V. is diskjockey en mediaondernemer Erik de Zwart. Het bedrijf is eigendom van investeerders, maar De Zwart wil niet zeggen wie dat zijn. Wel zegt hij dat ze zich niet alleen door commerciële motieven laten leiden, maar zeker ook door bevlogenheid.

De Norderney is gebouwd in 1949 en deed de eerste jaren dienst in de visserij. Van 1964 tot 1974 maakte de zeezender Radio Veronica zijn programma's op het schip. De anti-piratenwet die toen van kracht werd, maakte daaraan een einde. In 1975 werd het schip door de Nederlandse autoriteiten in beslag genomen en werden alle zenders van boord gehaald.

Museum

Daarna was het de bedoeling er een museum van te maken, maar om financiële redenen is dat nooit gelukt. Erik de Zwart is daarom blij dat het schip nu alsnog een toekomst krijgt die past bij het roemruchte verleden. Hij denkt erover om straks ergens in een hoekje wat oude apparatuur van Radio Veronica te plaatsen, zoals bandrecorders.

De nu 55-jarige De Zwart heeft zelf nooit op het zendschip gewerkt. "Ik heb het alleen als luisteraar gekend. En ik heb met eigen ogen gezien hoe het schip in 1975 in Amsterdam werd binnengesleept. Dat heb ik als een groot onrecht ervaren. Er was toen nog geen internet en Spotify, dus als luisteraar was je toen veroordeeld tot de nukken van Hilversum 3."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl