Spanning Oost-Congo loopt op

Aangepast op

De regering van de Democratische Republiek Congo heeft een ultimatum van de rebellengroep M23 afgewezen. De rebellen hadden geƫist dat de regering binnen 24 uur vredesgesprekken zou beginnen en haar troepen zou terugtrekken uit de stad Goma.

De rebellen hadden gewaarschuwd voor een escalatie van het geweld als de regering de eis zou negeren.

Humanitaire crisis

Gisteren waren de Verenigde Naties nog hoopvol dat een humanitaire crisis in en rond Goma was afgewend. Er werd melding gemaakt van een akkoord tussen de VN en de Rwandese regering. Het is bekend dat Rwanda de rebellengroep steunt, hoewel de Rwandese regering en M23 dat ontkennen.

VN-functionarissen vrezen een massamoord en hongersnood als de rebellen Goma innemen. In de Oost-Congolese stad wonen 600.000 mensen.

Grondstoffen

De rebellen rukten afgelopen weekend op en veroverden onder meer de stad Kibumba. Ze zijn Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu, tot op zo'n 5 kilometer genaderd.

In de omgeving van Goma zijn veel grondstoffen. Daarnaast speelt de rivaliteit tussen verschillende etnische groepen een belangrijke rol in het conflict. Congo beschuldigt buurland Rwanda van het steunen van de Tutsi-rebellenbeweging.