Tekenen minimaal bewustzijn Friso

Aangepast op

Prins Friso toont af en toe tekenen van zeer gering bewustzijn. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Wel blijft de prognose volgens de RVD erg onzeker en blijft het medisch team "zeer bezorgd".

De veranderde toestand, die bekendstaat als 'minimal consciousness', doet zich sinds kort voor. De toestand is het eerste niveau boven de vegetatieve staat en betekent dat de prins af en toe reageert op een vraag of een prikkel door bijvoorbeeld met zijn ogen te knipperen of een beweging te maken.

Het duurt volgens de RVD nog maanden voordat er meer duidelijkheid is over de situatie van de prins, die in een kliniek in Engeland ligt. In februari raakte hij in coma na een ernstig ski-ongeluk in Oostenrijk.

Kracht

Friso's echtgenote prinses Mabel is dankbaar voor de vele steunbetuigingen. "Dit is de zwaarste periode van mijn leven", twittert ze. "Mijn liefde voor Friso, de steun van familie en vrienden, en de vele berichten van medeleven geven mij kracht in deze moeilijke tijd."

De koninklijke familie bedankt de media voor hun terughoudendheid. Ze krijgen het verzoek om de privacy van het gezin te blijven respecteren.

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima, die voor een vijfdaags bezoek in Brazilië zijn, hebben laten weten dat ze op dit moment niet op het nieuws reageren.

Friso's kliniek, het Wellington Hospital in Londen, laat niets los over de toestand van de prins. Volgens een woordvoerder worden alle mededelingen daarover gedaan door de Nederlandse koninklijke familie.