NOS NieuwsAangepast

'Huizenprijzen dalen ook in 2013'

De huizenprijzen zullen volgend jaar dalen met gemiddeld 7 procent, verwacht de Rabobank (pdf). Ook het aantal huizen dat zal worden verkocht blijft in 2013 dalen. Volgens de bank komt dat vooral doordat vraag en aanbod niet op elkaar aansluiten.

De huizenprijzen dalen volgens de Rabobank heel geleidelijk. Verkopers zijn namelijk niet snel bereid om de vraagprijs te laten dalen, omdat ze hun huis wel willen verkopen, maar niet tegen elke prijs. Ook de mogelijke restschuld na verkoop weerhoudt mensen ervan om de prijs te verlagen.

Koopkrachtdaling

Economen van de Rabobank verwachten niet dat de aangekondigde maatregelen van het nieuwe kabinet volgend jaar al voor een opleving zorgen. De plannen voor de koop- en huurmarkt zijn volgens hen een stap in de goede richting, maar hebben pas op termijn effect.

Op de korte termijn daalt door de bezuinigingen voor veel mensen de koopkracht en dus ook het bedrag dat iemand maximaal kan lenen. Ook de stijgende werkloosheid leidt ertoe dat minder mensen een huis kunnen kopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl