ING krijgt meer tijd van Europa
ING krijgt meer tijd van Brussel om de verzekerings- en vermogensbeheertak te verkopen en de staatssteun terug te betalen. Dat heeft de bank en verzekeraar bekendgemaakt. Nationale Nederlanden wordt een nieuwe retailbank in Nederland die los komt te staan van ING.
ING moet zijn verzekerings- en vermogensbeheertak verkopen van de Europese Commissie in verband met de staatssteun die het concern in 2008 ontving. ING heeft al verschillende onderdelen verkocht, waaronder verzekerings- en vermogensbeheeractiviteiten in Latijns-Amerika en internetbank ING Direct in de Verenigde Staten. Voor de resterende te verkopen activiteiten, waaronder het grote Nederlandse verzekeringenbedrijf, krijgt het bedrijf nu meer tijd.
Marktomstandigheden
Ook hoeven de resterende 3 miljard euro staatssteun en de 1,5 miljard aan rente niet langer al in 2013 terugbetaald te zijn, maar pas in 2015. Eind deze maand betaalt het bedrijf een tranche van 1,125 miljard euro.
"Als je kijkt naar de marktomstandigheden, het economische klimaat en alles wat erbij gaat komen op het terrein van reguleringen, dan werd duidelijk dat er meer tijd nodig was om dit vrij omvangrijke project af te ronden," zegt topman Jan Hommen in het NOS Radio 1 Journaal.
Volgens de nieuwe afspraken met Brussel komt er een nieuwe retailbank in Nederland, onder de naam Nationale Nederlanden Bank. Die gaat zich toeleggen op sparen en hypotheken.
Nationale Nederlanden Bank
Westland Utrecht Bank gaat op in deze nieuwe bank, al blijft het gros van de hypotheekportefeuille achter bij ING. Eigenlijk moest WestlandUtrecht verkocht worden van de Europese Commissie, maar dat lukte niet, ondanks dat volgens topman Hommen wel 50 partijen benaderd zijn. Daarom is nu in samenspraak met Brussel deze oplossing gevonden. Nationale Nederlanden Bank komt onder de vleugels van het verzekeringsbedrijf en komt daardoor op termijn dus los te staan van ING.
Bij de samenvoeging van WestlandUtrecht en Nationale Nederlanden Bank zullen banen verloren gaan. In de komende maanden wordt duidelijk om hoeveel arbeidsplaatsen het gaat.
ING had een bezwaarprocedure bij het Europese Hof lopen tegen de eisen van Brussel, maar trekt die nu in.