NOS NieuwsAangepast

Grootste handelsmissie begonnen

Door verslaggever Kysia Hekster

Het is de grootste Nederlandse handelsmissie ooit: meer dan 170 bedrijven reizen vanaf vandaag met prins Willem-Alexander en prinses Máxima door Brazilië, de zesde economie ter wereld. Allemaal willen ze profiteren van de bedrijvigheid in een van de weinige landen waar de economie midden in de financiële crisis nog wel groeit.

In Brazilië wordt over twee jaar het WK voetbal gehouden. Bovendien organiseert Rio de Janeiro in 2016 ook nog eens de Olympische Spelen. Kansen genoeg dus voor de bedrijven en natuurlijk hopen ze dat de komst van het prinselijk paar helpt om de felbegeerde contracten in de wacht te slepen.

Programma

Het koninklijk bezoek loopt parallel aan dat van de handelsmissie. Omdat koningin Beatrix niet meereist, is het geen staatsbezoek maar een zogenoemd officieel bezoek, dat vijf dagen duurt. De reis van Willem-Alexander en Máxima begint vandaag in de hoofdstad Brasilia waar veel ontmoetingen met regeringsvertegenwoordigers op het programma staan.

De rest van het programma voert in vijf dagen langs nog drie andere steden, waaronder São Paulo en Rio de Janeiro. Het zit vol ontmoetingen met vertegenwoordigers van het Braziliaanse bedrijfsleven. Op donderdag zal het paar een bezoek brengen aan het enorme Maracana-stadion in Rio, waar ook de finale van het WK voetbal zal worden gehouden.

Handelsbalans

Op dit moment importeert Nederland veel meer uit Brazilië dan het exporteert. De handel bestaat voornamelijk uit gasolie en chemische producten. De uitvoer stijgt weliswaar, maar is met 1,8 miljard euro (inclusief diensten 3 miljard) slechts een half procent van de totale Nederlandse export. Daar tegenover staat de 4,4 miljard aan import uit Brazilië (inclusief import van diensten zelfs 5,2 miljard), waaronder voeding, vlees en ijzererts.

Om de export te bevorderen heeft minister Ploumen voor Buitenlandse Handel, die de missie leidt, laten weten dat de regering voortaan elk jaar een handelsmissie naar Brazilië wil organiseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl