NOS NieuwsAangepast

Aanhouding na dna-match Vaatstra

In de moordzaak van Marianne Vaatstra is een man gearresteerd, die naar voren is gekomen in het dna-verwantschapsonderzoek. Dat bevestigt de vader van Marianne Vaatstra, na berichten van misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

De Vries twitterde vanochtend dat er een 100 procent dna-match is gevonden. "In gewone termen kan je zeggen: de zaak is rond", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Boer

Het Openbaar Ministerie bevestigt dat gisteravond een man is aangehouden in verband met de zaak. Het NFI onderzoekt vandaag nog een keer het dna van de opgepakte man, om er zeker van te zijn dat er een 100 procent dna-match is.

De verdachte is volgens Peter R. de Vries een blanke man van 45 jaar uit Friesland. "Het is een boer, die een bedrijf heeft", zei De Vries. Voor zover hij weet, heeft de verdachte geen strafblad.

Dna-onderzoek

De politie is de verdachte op het spoor gekomen door het grootschalige dna-verwantschapsonderzoek dat eind september werd gehouden. Het Openbaar Ministerie had daarvoor ruim 8000 mannen opgeroepen.

De mannen woonden ten tijde van de moord in een straal van 5 kilometer rond de plek waar het lichaam van Marianne Vaatstra werd gevonden en waren tussen de 16 en 60 jaar oud. Bijna 90 procent van de opgeroepen mannen werkte aan het onderzoek mee.

De 16-jarige Marianne Vaatstra werd in de nacht van 30 april op 1 mei 1999 verkracht en vermoord. Ze had een discotheek in Kollum bezocht en was met de fiets onderweg naar haar huis in Zwaagwesteinde. Haar lichaam werd gevonden in een weiland bij Veenklooster.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl