Strijd opvolging Sarkozy onbeslist

Aangepast op

De kandidaten voor het leiderschap van de Franse conservatieve partij UMP hebben beiden de overwinning opgeëist. Daarnaast beschuldigen aanhangers van de kandidaten elkaar van fraude bij de verkiezingen.

De UMP heeft geen leider meer sinds het vertrek van Nicolas Sarkozy in mei. Sarkozy werd toen verslagen door de socialist François Hollande bij de presidentsverkiezingen.

De kandidaten voor het leiderschap van de conservatieven zijn oud-premier François Fillon en Jean-François Copé, die verschillende functies binnen de partij heeft gehad. Copé staat bekend als de meest rechtse van de twee. De nieuwe leider van de UMP wordt hoogstwaarschijnlijk in 2017 de uitdager van president Hollande.

Klachten

De 48-jarige Copé zei zondagavond tegen zijn aanhangers in Parijs dat een meerderheid van de UMP-leden hem heeft gekozen tot partijvoorzitter. Er zouden zo'n duizend stemmen meer op Copé zijn uitgebracht dan op zijn rivaal. Maar zo'n 20 minuten daarna zei Fillon (58) dat hij met ruim 200 stemmen verschil heeft gewonnen.

Daarnaast zijn er klachten over het verloop van de verkiezingen voor de nieuwe rechtse leider. Aanhangers van Copé zeggen onder meer dat in een stembureau in Parijs veertig stembiljetten meer zijn ingevuld dan er kiezers waren. Ze eisen een onderzoek. Ook de aanhang van Fillon klaagt over onregelmatigheden en heeft formeel een klacht ingediend.