Debutant Vriend stunt op mijl

Aangepast op

Maurice Vriend heeft in Heerenveen voor een daverende verrassing gezorgd door de eerste 1.500 meter van het werelbekerseizoen te winnen.

De twintigjarige debutant hield met 1.46,13 (1,53 onder zijn persoonlijke record) alle aanwezige toppers achter zich.

Olympisch kampioen Mark Tuitert, wereldkampioen sprint Stefan Groothuis en wereldrecordhouder Shani Davis ontbraken weliswaar in Thialf, maar wereldkampioen Denny Morrison, WB-houder Havard Bøkko, nationaal kampioen Kjeld Nuis en outsider Ivan Skobrev waren er wel. Zij moesten allemaal hun meerdere erkennen in Vriend.

De Noor Bøkko was met 1.46,40 de beste van de rest, voor zijn landgenoot Sverre Pedersen, die 1.46,54 noteerde. Nuis werd slechts negende, net voor Koen Verweij.

Vriend verrast zichzelf én vijand

Een jaar geleden moest Vriend nog diep gaan bij een race om de Holland Cup om zich überhaupt voor de NK afstanden te plaatsen. Dertien maanden later wint de schaatser uit het Noord-Hollandse Midwoud dus doodleuk een WB-bekerwedstrijd over 1.500 meter. "Wie had dit gedacht, hè", sprak Vriend verbaasd.

"We hebben ongelooflijk hard getraind met het hele team. En dan moet je durven geloven dat je het kan en dat je kunt winnen. Dat heb ik gedaan. Maar als je mij had verteld dat ik vijfde kon worden, had ik direct daarvoor getekend", bekende Vriend. "Een jaar geleden reed ik nog in de Holland Cup en nu win ik hier een wereldbekerwedstrijd. Ik kan het nog steeds niet bevatten."