Congo: veel paniek, veel chaos

Aangepast op

In de Democratische Republiek Congo rukt de rebellenbeweging M23 steeds verder op. De troepen van de beweging staan inmiddels aan de rand van de stad Goma in Oost-Congo.

Correspondent Kees Broere bracht vanochtend een bezoek aan de frontlinie in Goma. Hij zag uitgeputte regeringssoldaten zich terugtrekken richting stad. "De soldaten kwamen uit de heuvels zo'n 5 kilometer buiten de stad en ze waren moe, gedemoraliseerd en bliezen de aftocht."

Broere zegt dat de regeringssoldaten ernstig zijn verzwakt. Er komen wel nieuwe militairen om hen te vervangen, maar steeds minder.

Paniek

Het leger wordt ondersteund door de VN-vredesmacht MONUSCO, maar dat voert volgens de NOS-correspondent geen grootschalige aanvallen uit.

Broere zag wel VN-tanks en pantserwagens richting het front trekken: "Dat gaat gepaard met veel overleg en nervositeit en dat alles te midden van burgers die snel proberen weg te komen en regeringssoldaten die het niet meer zien zitten. Er is veel chaos, veel paniek".

Terminator

De rebellen zijn al maanden bezig aan een opmars in het land. De beweging zou worden geleid door Bosco Ntanganda, die de Terminator wordt genoemd.

Ntanganda is een gedeserteerde generaal van het Congolese regeringsleger die wordt gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Grondstoffen

Het is de rebellen vooral te doen om de grondstoffen in de regio, maar ook de rivaliteit tussen verschillende etnische groepen speelt een rol in het conflict.

Goma is de belangrijkste stad in het oosten van Congo. Daarnaast ligt de stad aan de grens met Rwanda. Het buurland wordt door Congo beschuldigd van het steunen van de rebellenbeweging.

Doorlopen

Volgens Broere is Goma nog niet gevallen en zeggen de rebellen dat ze dat ook niet gaan doen. Als ze dat wel zouden willen, kunnen ze volgens Broere gewoon doorlopen: "Het Congolese leger heeft nog geen enkele slag gewonnen. De rebellen kloppen aan de poorten van de stad. Als ze verder zouden willen, dan lijkt mij dat niet onmogelijk".

In de regio zijn de afgelopen maanden zo'n 450.000 mensen op de vlucht geslagen voor het geweld.