Buma: senaat stopt nivelleren

Aangepast op

De CDA-fractie in de Eerste Kamer gaat er alles aan doen om de nieuwe nivelleringsplannen van het kabinet tegen te houden. Dat zei CDA-leider Sybrand van Haersma Buma in het tv-programa Eva Jinek op Zondag.

Buma herhaalde in het programma zijn weerstand tegen het gelijktrekken van de inkomens via de belastingen: "Ik wil dat het niet doorgaat, ik hoop dat het kabinet ziet dat er niet zomaar een meerderheid voor is in de Kamer, in de Eerste of in de Tweede Kamer."

Volgens Buma is het kabinetsvoorstel om via de belastingen te nivelleren slecht voor de Nederlandse economie: "Er worden geen banen mee gecreƫerd en geen schulden mee afgelost".

Lagere middeninkomens

Verder begrijpt de CDA-leider dat er rekening wordt gehouden met mensen die het moeilijk hebben, maar komt de rekening in de nieuwe plannen terecht bij de lagere middeninkomens, een groep die het niet breed heeft. "Dat had nooit zo mogen gebeuren."

Het kabinet wil de verschillen tussen arm en rijk kleiner maken. Dat is een wens van de Partij van de Arbeid. Eerst wilden ze dat doen via een inkomensafhankelijke zorgpremie. Na verzet vanuit de samenleving en binnen de VVD is ervoor gekozen die inkomensverschillen kleiner te maken via de belastingen.

Geen meerderheid

Coalitiepartijen VVD en PvdA hebben samen geen meerderheid in de Eerste Kamer en hebben steun van oppositiepartijen nodig. Premier Rutte zei eerder dat hij bij het uitwerken van de plannen naar de oppositie zal luisteren.