Israël bereid tot staakt-het-vuren

Aangepast op

Israël is bereid tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Voorwaarde is dat Hamas de raketaanvallen op Israël per direct staakt. De Israëlische premier Netanyahu zou dit tegen de Amerikaanse president Obama hebben gezegd, en ook tegen de Duitse bondskanselier Merkel, zo melden Israëlische media.

Volgens de Israëlische krant Jediot Achronot heeft ook Hamas voorwaarden voor een wapenstilstand bekendgemaakt. Israël zou de blokkade van de Gazastrook moeten opheffen en geen militante Palestijnen meer mogen ombrengen. De krant baseert zich op een Palestijnse internetsite, die dicht bij islamitische Palestijnse groepen als Hamas zou staan.

Gisteravond heeft de Egyptische president Morsi gezegd dat hij "aanwijzingen" heeft dat er aan een staakt-het-vuren wordt gewerkt. Wat die aanwijzingen zijn, zei hij niet.

Bombardementen

In de Gazastrook wijst niets op onderhandelingen over een wapenstilstand. De afgelopen uren heeft de Israëlische luchtmacht een reeks zware bombardementen uitgevoerd. Van Palestijnse kant werden weer raketten op Israël afgeschoten.