Franse UMP kiest nieuwe leider

Aangepast op

De UMP, de rechtse partij van Jacques Chirac en Nicolas Sarkozy, kiest zondag een nieuwe partijleider. De kans dat deze man de UMP-kandidaat zal zijn bij de volgende presidentsverkiezingen in 2017, is groot. Er zijn twee kanshebbers; Jean-François Copé en François Fillon. De kans is groot dat Fillon het wordt, hij staat ruim voor in de peilingen.

De UMP, Union pour un Mouvement Populaire, is de op één na grootste partij van Frankrijk, na de Parti Socialiste. De conservatieve partij UMP verkeert in zwaar weer na verliezen eerder dit jaar bij de presidents- en parlementsverkiezingen. Hun president Sarkozy verdween van het toneel en de partij moet zich nu opnieuw uitvinden. Veel UMP-ers zien de noodzaak van vernieuwing in maar hebben ook wel oren naar een 'doorstart' van Sarkozy als president in 2017.

Staatsman

François Fillon (58) heeft veel ervaring als bewindsman. Hij was al minister onder president Chirac en hij diende de afgelopen vijf jaar als premier onder president Sarkozy. Hij staat bekend als een gematigde, stadse politicus. Verwacht wordt dat hij als leider zijn partij naar het politieke midden wil laten opschuiven. Zijn sleutelwoord is rassemblement, verenigen. De UMP kent veel stromingen en bloedgroepen. Fillon wil die meer tot een eenheid smeden.

Flirten

Tegenstrever Copé (48) vervult al jaren verschillende politieke functies binnen de UMP en in het Franse Parlement. Hij is burgemeester van de stad Meaux, bij Parijs. Hij deinst er niet voor terug om openlijk te flirten met kiezers die het extreem-rechtse Front National aanhangen. Niet iedereen binnen de UMP is daar blij mee. Hij haast zich te zeggen dat hij, net als Fillon overigens, samenwerking met het Front National heel duidelijk uitsluit.

Pain au chocolat

Copé is soms provocatief. Als voorbeeld halen de Franse media steeds zijn gevecht tegen 'racisme tegen blanken' aan. Volgens Copé komt dat vooral in de Franse voorsteden veel voor. Berucht is het voorbeeld van moslims die een chocoladebroodje afpakten van een Frans jongetje tijdens de ramadan, omdat de moslims vinden dat je niet mag eten tijdens de Ramadan. Copé speelde ook een rol bij invoeren van het boerkaverbod dat in 2011 onder president Sarkozy van kracht werd.

Heimwee

De UMP heeft twee stevige kandidaten voor het leiderschap. Er is iets te kiezen voor de bijna 300.000 leden. Een groot deel van hen heeft heimwee naar Nicolas Sarkozy. Zou het mogelijk zijn dat hij zich in 2017 weer kandidaat stelt voor het presidentschap? Tegen vrienden zou Sarkozy gezegd hebben dat hij dat doet als de Socialisten de economische crisis niet goed aanpakken. Sarkozy heeft zich niet uitgesproken voor Copé of Fillon en zegt zelfs niet te gaan stemmen.

De uitslag van de verkiezingen binnen UMP wordt zondagavond rond negen uur verwacht.