Nog geen besluit over invasie Gaza

Aangepast op

Vanuit Israël is een onafgebroken stroom van militairen en materieel op weg naar de Strook van Gaza. Maar volgens Israëlische functionarissen betekent dat niet dat een grondoorlog tegen de Palestijnen op handen is. Er is nog geen besluit genomen, zo hebben ze gezegd tegen verslaggevers.

Het Israëlische ministerie van Defensie heeft tienduizenden reservisten opgeroepen die mogelijk worden ingezet bij een invasie.

Hoofdkwartier Hamas

Vannacht is bij Israëlische luchtaanvallen onder meer het hoofdkwartier van Hamas gebombardeerd. Het gebouw van vier verdiepingen is verwoest. Gisteren was de Egyptische premier Kandil er nog op bezoek. Hij beschuldigde Israël van agressie.

Ook transformatorhuisjes zijn getroffen waardoor veel mensen geen elektriciteit hebben. In het zuiden van de Gazastrook zijn aanvallen uitgevoerd op tunnels tussen Egypte en Gaza. Die worden onder meer gebruikt om wapens, eten en brandstof Gaza binnen te smokkelen.

Drones

Bij het luchtoffensief maakt Israël onder meer gebruik van drones. Sommige van deze onbemande vliegtuigen zijn uitgerust met raketten. Aangenomen wordt dat de drones zijn ingezet om kopstukken van Hamas te doden.

Palestijnen in de Gazastrook die dicht bij de grens wonen, trekken naar Gaza-Stad. Daar voelen ze zich veiliger. In de buurt waar ze wonen, staan veel installaties die worden gebruikt voor raketaanvallen op Israël.

Ook vanochtend zijn opnieuw raketten in Israël terechtgekomen. Enkele daarvan zijn door de luchtafweer onderschept. Bij één raketaanval zijn volgens Israëlische media drie gewonden gevallen. In de Gazastrook zijn vannacht volgens Palestijnse bronnen zeker tien mensen om het leven gekomen.