Asielzoekers krijgen nog een week

Aangepast op

De afgewezen asielzoekers in een tentenkamp in Amsterdam Osdorp moeten uiterlijk volgende week vrijdag weg zijn. Dat heeft burgemeester Van der Laan de ongeveer tachtig protesterende asielzoekers laten weten.

Hij is in gesprek met de actievoerders, hun advocaten en hulpinstanties over de beste manier om het kamp te ontmantelen. Van der Laan hoopt dat het niet tot een ontruiming van het kamp hoeft te komen.

Staatssecretaris Teeven bood de asielzoekers gisteren onderdak aan als ze meewerken aan hun uitzetting, maar van dat aanbod heeft niemand van de uitgeprocedeerden in Osdorp gebruik gemaakt. Ook de tientallen afgewezen asielzoekers die op het Malieveld in Den Haag bivakkeren, hebben zich niet bij Teeven gemeld.

Teleurstellend

Dat niemand heeft gereageerd, vindt Van der Laan teleurstellend. "We gaan ervan uit dat de mensen zelf zullen zorgen voor onderdak. Voor demonstranten die daarin niet zelf kunnen voorzien, wordt bekeken of zij in in aanmerking komen voor een tijdelijk verblijf in de daklozenopvang in Amsterdam of daarbuiten", zegt hij.