Onafhankelijk van 'socialistische Obama'.

Aangepast op

Hij heeft dan wel de verkiezingen gewonnen, zoals bekend zijn lang niet alle Amerikanen fan van Barack Obama. In alle 50 staten hebben Amerikanen petities ingediend omdat ze willen dat hun staat zich afscheidt van de Verenigde Staten van Amerika.

"We the people"

Amerikanen kunnen via de site "We the people", petities indienen als ze veranderingen willen. Obama kwam vorig jaar zelf met het plan voor de site, om gewone burgers meer en directer invloed te geven. Als een voorstel genoeg steun krijgt, 25.000 handtekeningen, wordt het bekeken door medewerkers en doorgestuurd naar bevoegde beleidsmakers. Het Witte Huis publiceert dan ook een officieel antwoord. Tot nu toe hebben petities uit zeven staten voldoende handtekeningen. In Texas hebben veruit de meeste mensen een petitie ondertekend: al meer dan 100.000 mensen.

Het zijn vooral Republikeinen die vinden dat Obama een socialist is die de economie naar de knoppen helpt en hen van hun vrijheid berooft. Ze denken dat hun staat beter af is als onafhankelijke staat.

De site "We the people" heeft het Witte Huis al eerder in verlegenheid gebracht. Duizenden mensen hadden in een petitie de site de vraag gesteld of aliens bestonden en ze waren met zoveel dat het Witte Huis wel met een antwoord moest komen.

"Slechte verliezers"

"De onafhankelijkheidspetities zijn eigenlijk een soort reactie van slechte verliezers van de verkiezingen," zegt NOS Amerika-redacteur Ryan Hermelijn. Ze gebruiken nu een instrument dat door Obama zelf is ingesteld, de petitie, tegen hem. Maar of de petities ook echt een serieus gevolg krijgen, dat valt te betwijfelen. Politiek gezien is er verder namelijk geen enkele steun voor. Zelfs de gouverneur van Texas, de Republikein Rick Perry die in 2009 nog opperde om de Unie van Verenigde Staten te verlaten, heeft afstand genomen van de petitie."

In dit filmpje van de Amerikaanse televisie legt een Texaanse separatist uit waarom hij wil dat Texas onafhankelijk wordt:

Door: Sanne