NOS NieuwsAangepast

Kroatische generaal vrijgesproken

De Kroatische oud-generaal Ante Gotovina is door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag in hoger beroep vrijgesproken. Vorig jaar werd Gotovina in eerste aanleg veroordeeld tot 24 jaar celstraf wegens het plegen van oorlogsmisdaden tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië.

De rechters van het tribunaal stelden ook Gotovina's medeverdachte, oud-politiecommandant Mladen Markac op vrije voeten. Markac had eerder 18 jaar cel opgelegd gekregen.

Etnische zuiveringen

Gotovina en Markac stonden terecht vanwege hun rol bij de etnische zuiveringen. Gotovina zou betrokken zijn geweest bij de verdrijving van zeker 200.000 Kroatische Serviërs uit de Krajina, een regio binnen Kroatië waar de Serviërs hun eigen republiek hadden uitgeroepen. Diegenen die niet konden vluchten, werden vermoord.

De rechters van de Kamer van Beroep oordeelden vanmorgen dat er onvoldoende bewijs was voor de aanklacht dat Gotovina betrokken was bij een vooropgezet plan om de Serviërs te verdrijven.

Nationale held

De oud-generaal was wel op de hoogte van de misdaden die in de regio werden gepleegd, stelden de rechters vast. Maar er was ook geen bewijs dat hij die ondergeschikten onbestraft had gelaten.

Ante Gotovina is een nationale held in Kroatië. Zijn vrijspraak werd door Kroaten op de publieke tribune met groot gejuich begroet. In Kroatië zelf werd na de vrijspraak op straat feestgevierd in alle grotere steden.

In Servië daarentegen is woedend op de uitspraak gereageerd. Vicepremier Ljajic zegt dat het Joegoslaviëtribunaal alle geloofwaardigheid heeft verloren. De Servische aanklager belast met oorlogsmisdaden noemt de uitspraak "schandalig".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl