Vooronderzoek CIA naar Petraeus

Aangepast op

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA stelt een onderzoek in naar het gedrag van David Petraeus, de directeur die vorige week opstapte vanwege een buitenechtelijke relatie met zijn biografe. Een woordvoerder van de CIA benadrukt dat het een vooronderzoek is; hij wil niet vooruitlopen op de conclusies.

Gisteren zei president Obama dat hij geen aanwijzingen heeft dat in de zaak-Petraeus gevoelige gegevens zijn uitgelekt. Het schandaal, waarbij ook topgeneraal Allen betrokken lijkt te zijn, zou de nationale veiligheid niet hebben geschaad.

Reden ontslag

Voor het eerst is nu ook Petraeus zelf ingegaan op het schandaal. Tegen een Amerikaanse tv-zender zei hij dat hij geen geheime informatie heeft doorgegeven aan zijn minnares.

Petraeus zei ook dat alleen deze affaire de reden was voor zijn ontslag, en niet de rol van de CIA bij de aanslag op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi. Bij die aanslag kwamen vier Amerikanen om.

Vandaag wordt Petraeus over deze laatste kwestie aan de tand gevoeld door de inlichtingencommissies van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.