Franse burgemeester stopt succesvolle hongerstaking

Aangepast op

Het is hem gelukt: de Franse burgemeester St├ęphane Gatignon stopt met zijn hongerstaking omdat hij zijn doel heeft bereikt. De overheid heeft toegezegd meer geld te regelen voor financieel zwakkere steden en hij krijgt ongeveer 5 miljoen euro voor zijn stad Sevran. Dat liet hij vandaag in een verklaring op Facebook weten.

Gatignon begon zijn actie vorige week vrijdag. Hij zette een tentje op voor het Franse parlement en weigerde nog te eten. De Parijse voorstad Sevran, met 50.000 inwoners, is bijna failliet en de werkloosheid is hoog. Maar er kwam geen geld van de overheid. Gatignon zei dat hij pas zou stoppen met de hongerstaking als hij 5 miljoen zou krijgen, voor Sevran, maar ook voor andere gemeenten die in hetzelfde schuitje zitten.

Het precieze bedrag is nog niet genoemd, maar volgens de burgemeester zal zijn gemeente structureel rond de 5 miljoen per jaar krijgen. Dat kreeg de overheid rond na een stemming dinsdag over steun aan arme gemeenten.

Soep

"Het spijt me dat het zo ver moest komen, maar het was nodig", zei Gatignon. Hij heeft vandaag een beetje bouillon en wat soep gegeten en gaat geleidelijk weer normaal eten.

Deze beelden zijn van afgelopen dinsdag:

Door: Helen