Asscher: bodem nog niet bereikt

Aangepast op

Minister Asscher van Sociale Zaken denkt dat de bodem van de economische crisis nog niet is bereikt. Dat zegt hij in een reactie op de jongste werkloosheidscijfers. Volgens het CBS is de werkloosheid gestegen tot 6,8 procent van de beroepsbevolking.

Asscher spreekt van een forse stijging. "Ik ben me ervan bewust dat het voor de mensen om wie het gaat een hard gelag is."

Hij benadrukt dat er geen simpele oplossing is of één druk op de knop om het probleem in korte tijd op te lossen. Hij wil doorwerken aan het bieden van kansen voor mensen op de arbeidsmarkt. Asscher wijst er wel op dat de werkloosheid in Nederland nog steeds tot de laagste van Europa hoort.

Economisch herstel

Vanochtend maakte het CBS ook nieuwe cijfers bekend over de Nederlandse economie. Die is in het derde kwartaal met 1,1 procent is gekrompen ten opzichte van het vorige kwartaal.

Minister Kamp van Economische Zaken vindt dat de cijfers duidelijk maken dat Nederland en Europa werk moeten maken van economisch herstel. Volgens hem brengt het nieuwe kabinet daarom de overheidsfinanciën op orde, werkt het onnodige regels weg en kunnen ondernemers makkelijker leningen krijgen.

De minister benadrukt dat Nederland sterk afhankelijk is van herstel van de Europese economie en dat daarom Zuid-Europese landen noodzakelijke hervormingen moeten doorzetten.