De Nederlandse economie is in het derde kwartaal met 1,1 procent gekrompen ten opzichte van het vorige kwartaal. Vergeleken met een jaar geleden is de omvang van de economie 1,6 procent kleiner. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek

De belangrijkste oorzaken van de inzakkende economie zijn de lagere export, de lagere consumentenbestedingen (-1,8 procent) en dalende investeringen door onder meer de malaise in de bouw. In die sector was de daling met 8,0 procent het grootst.

De export groeide wel ten opzichte van vorig jaar met 1,6 procent, maar vergeleken met het vorige kwartaal was de export een stuk lager. In de vorige kwartalen was de export nog de motor die de Nederlandse economie aan een groei hielp.

Volgend jaar

De krimp kan het begin zijn van een nieuwe recessie. Daarvan is sprake bij twee opeenvolgende kwartalen van economische achteruitgang.

In 2009 en 2011 zat Nederland al in een recessie. Begin dit jaar begon de economie weer licht aan te trekken. In het eerste kwartaal groeide de economie met 0,3 procent, in het tweede kwartaal was er een groei van 0,2 procent.

Het Centraal Planbureau voorspelde in september dat de Nederlandse economie dit jaar met 0,5 procent krimpt. Voor volgend jaar verwacht het CPB een groei van 0,75 procent.

Eerder vandaag werden ook de groeicijfers van Duitsland en Frankrijk bekend. In deze landen groeide de economie in het vorige kwartaal met 0,2 procent.

Bevestiging

Het kabinet ziet in de Nederlandse cijfers geen aanleiding om het beleid aan te passen. Een woordvoerder van Financiën zegt er vooral een bevestiging in te zien dat de economie in zwaar weer verkeert. Het gaat om voorlopige cijfers en kwartaalcijfers worden geregeld bijgesteld, laat het ministerie weten. Het is daarom niet mogelijk om daar met het oog op de overheidsfinanciën conclusies aan te verbinden.

STER reclame