NOS NieuwsAangepast

Rutte: voluit aan de slag

"Dit kabinet gaat met overtuiging, voluit aan de slag". Dat zei premier Rutte aan het einde van het debat over de regeringsverklaring. Hij overleefde het debat zonder veel kleerscheuren.

Volgens Rutte is zijn ploeg zeer gemotiveerd om het beleid uit te voeren. Hij wil daarbij samenwerken met de oppositie, de sociale partners en andere organisaties in de samenleving. "Vertrouwen is het kernwoord. Het is ons vaste voornemen om dat vertrouwen niet te beschamen", zei hij.

Samenwerking

Een deel van de oppositie zal zich voorzichtig constructief opstellen tegenover het kabinet. D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP staan open voor samenwerking, zo lieten ze weten.

Van PVV, SP en CDA hoeft Rutte de komende tijd weinig steun te verwachten. Die partijen verwijten de coalitiegenoten dat ze verkiezingsbeloften hebben gebroken

PVV-leider Wilders diende een motie van wantrouwen in, maar die kreeg van geen enkele andere partij steun. Volgens Wilders verdient het kabinet het niet het land te regeren.

Slecht verdedigd

SP-leider Roemer verweet Rutte dat hij het beleid slecht verdedigde. Volgens Roemer bezuinigt het kabinet keihard, maar zijn de gevolgen vaak onzeker en leiden de maatregelen tot een hogere werkloosheid.

CDA-leider Buma herinnerde de VVD aan de verkiezingsleus dat de hypotheekrenteaftrek bij die partij "staat als een huis". Volgens Buma is die belofte achterhaald.

Dagbesteding

In het debat werd veel aandacht besteed aan de zogenoemde dagbesteding voor gehandicapten en dementerende ouderen. Het recht daarop wordt in 2015 afgeschaft. Het wordt een voorziening en het kabinet wil van 2014 een overgangsjaar maken. De coalitiepartijen PvdA en VVD drongen erop aan dat mensen die in 2014 voor het eerst een beroep willen doen op dagbesteding "adequaat" worden ondersteund. Rutte zegde dat toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl