Dodelijke miskraam: abortusdebat + protest Ierland

Aangepast op

Abortus is overal ter wereld een gevoelig onderwerp. In Ierland heeft een overleden vrouw die geen abortus kreeg de zaak nu zo op scherp gezet dat er honderden mensen in Dublin de straat op zijn gegaan. Ze dragen spandoeken met de tekst: 'just fucking legislate already'. Volgens Patrick Nulty van de Ierse Labour-partij is het nu "hoog tijd" dat het Ierse parlement zijn "verantwoordelijkheid neemt" en hervormingen doorvoert.

Hartslag

De 31-jarige hindoestaanse Savita Halappanavar werd op 21 oktober opgenomen in het ziekenhuis met een miskraam. Ze was 17 weken zwanger. De hartslag van de foetus die haar bloedvergiftiging veroorzaakte, zou volgens de dokter binnen enkele uren stoppen. Maar volgens Savita's man duurde dat tweeënhalve pijnlijke dagen. "Mijn vrouw had het verlies van haar kind al geaccepteerd. Maar de dokters wilden de foetus niet verwijderen tot de hartslag stopte. Ze vertelde haar dat Ierland een katholiek land is en dat ze niks voor haar konden doen." Nadat de hartslag van de foetus stopte, werd Savita overgeplaatst naar de intensive care. Ze stierf op 28 oktober.

Onderzoek en hervorming

Er lopen nu twee onderzoeken naar de zaak en de regering is al bezig met een rapport over mogelijke hervorming van de abortuswetgeving. In 2009 werd Ierland al op de vingers getikt omdat de wet zo streng is dat hij in strijd zou zijn met de mensenrechten. In het katholieke Ierland mag er alleen een abortus worden uitgevoerd als het leven van de moeder in gevaar is. Maar deze zaak laat zien dat zelfs dan niet altijd een abortus wordt uitgevoerd.

De familie van Savita overweegt naar de rechter te stappen. Zij zeggen dat de foetus eerder verwijderd had moeten worden omdat Savita's leven in gevaar was. Met de hashtag #savita kan je meer foto's vinden op Twitter en het Ierse debat volgen.