Liga komt bijeen over Gaza

Aangepast op

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga komen bijeen om de situatie in de Gazastrook te bespreken. Ze vergaderen zaterdag in Caïro, heeft de vicesecretaris-generaal van de Liga gezegd tegen het persbureau Reuters.

De leider van de Palestijns Autoriteit, president Mahmoud Abbas, had de Arabische Liga opgeroepen in spoedzitting bijeen te komen. De Palestijnse Autoriteit vertegenwoordigt in feite de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever, sinds Hamas de controle heeft overgenomen over de Gazastrook.

Oproep

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN roept Israël en Hamas op een escalatie in de Gazastrook te voorkomen. Ook doet hij een oproep aan beide partijen om burgers te beschermen. "Beide partijen moeten alles op alles zetten om een escalatie te voorkomen en ze zijn volgens internationaal recht verplicht de bescherming van burgers te allen tijde te verzekeren", aldus een verklaring van Ban.

Egypte heeft de aanvallen van Israël op de Gazastrook veroordeeld en roept Israël op het offensief onmiddellijk te staken. In een reactie op de aanvallen heeft Egypte zijn ambassadeur uit Israël teruggeroepen.