Starterslening blijft mogelijk, loket kan weer open

Aangepast op

Goed nieuws voor starters die een huis willen kopen: de starterslening blijft bestaan. Minister Blok voor Wonen heeft een potje met 20 miljoen gevonden om dat mogelijk te maken, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) meldde vorige week dat er geen startersleningen meer zouden worden verstrekt zolang er geen duidelijkheid was over de hypotheekrenteaftrek. De minister zei toen snel dat hij een oplossing voor dat probleem zou zoeken.

De Starterslening overbrugt het verschil tussen de verwervingskosten (koopsom + bijkomende kosten) van de woning en het bedrag dat je als starter maximaal kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Het kabinet heeft besloten dat vanaf 1 januari alleen nog hypotheekrenteaftrek mogelijk is voor leningen die van het begin af aan worden afgelost. Maar een starterslening was de eerste drie jaar altijd aflossingsvrij. Blok heeft nu besloten voor die leningen een uitzondering te maken, waardoor ze onder de huidige voorwaarden kunnen blijven bestaan.

Hij roept de SVn op het loket voor de leningen weer te openen, die zouden per 15 november sluiten.

Restschuld

Ook over de restschuld is een knoop doorgehakt: iemand die na de verkoop van z'n huis met een restschuld blijft zitten, mag de rente over die schuld 10 jaar lang aftrekken. In het regeerakkoord staat eigenlijk dat dat 5 jaar is, maar de VVD en de PvdA dienen morgen voorstellen in om daar tien van te maken.

Ze willen dat mensen ondanks een restschuld op hun oude huis toch een nieuw huis moeten durven kopen.

Door: Helen