Betogers slaags op actiedag

Aangepast op

In Madrid zijn demonstranten slaags geraakt met de politie. Daarbij zijn zeker twee mensen opgepakt. De politie schoot met rubberkogels op de demonstranten.

In heel Spanje werden bij schermutselingen 81 mensen gearresteerd. 34 mensen raakten gewond.

Spanjaarden demonstreren, net als miljoenen mensen in andere Europese landen, tegen de bezuinigingspolitiek van de EU. Er wordt onder meer gestaakt in autofabrieken, het openbaar vervoer en op luchthavens. Meer dan 600 vluchten zijn geannuleerd.

Traangas

Ook in Italië gingen duizenden studenten en werknemers de straat op In Rome raakten jongeren slaags met de politie. Ze bekogelden agenten met stenen. De politie gebruikte traangas tegen de demonstranten.

Volgens correspondent Rop Zoutberg voerde de politie ook in Milaan, Turijn, Brescia, Padova en Triëst charges uit. In verschillende van die steden zouden gewonden zijn gevallen.

In Portugal verloopt de staking rustig. Het openbaar vervoer ligt vrijwel stil. De metro in Lissabon rijdt niet en van de treinen rijdt nog maar 10 procent. De Portugese luchtvaartmaatschappij TAP heeft bijna de helft van zijn vluchten geschrapt.

Treinverkeer

Ook het internationale treinverkeer wordt getroffen door de staking. Bij de spoorwegen in Wallonië begon gisteren om 22.00 uur een 24-uursstaking. Daar rijden vrijwel geen treinen.

In Frankrijk hadden vakbonden op meer dan honderd plaatsen marsen georganiseerd, maar in het land werd niet gestaakt.