Aanvaring Rutte-Wilders bij debat

Aangepast op

Bij het begin van de tweede dag van het Kamerdebat over de regeringsverklaring is het meteen tot een harde botsing gekomen tussen premier Rutte en PVV-leider Wilders.

De PVV'er riep Rutte op op te stappen en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Volgens Wilders heeft Rutte er een puinhoop van gemaakt en heeft hij veel verkiezingsbeloftes geschonden. Hij sprak opnieuw van een socialistisch beleid.

Weglopen

Rutte zei dat een politicus niet moet weglopen voor zijn verantwoordelijkheid. "Dat is het grote verschil tussen Wilders en mij. Wilders liep weg uit de VVD en uit het Catshuis en nu wil hij ook weglopen uit Europa."

Volgens Rutte heeft de kiezer de PVV bij de verkiezingen een "verschrikkelijke afstraffing" gegeven en zou je denken dat Wilders nu een toontje lager zou zingen. Rutte omschreef Wilders als "een weglooppoliticus".

Rutte zei dat hij bij het begin van het vorige kabinet met de PVV de afspraak heeft gemaakt dat er extra maatregelen zouden worden genomen als dat nodig was. "Ik vertrouwde erop dat dit zou gebeuren; ik heb die fout gemaakt en ik heb in april gezien waartoe Wilders in staat is", zei de premier.

Reactie D66

D66-leider Pechtold zei dat hij het helemaal eens is met Rutte, maar hij had graag gezien dat de VVD eerder afstand van Wilders had genomen. Pechtold sprak van een foute keuze in 2010. Volgens Rutte was toen de combinatie met de PVV de enige mogelijkheid en heeft de VVD anderhalf jaar goed samengewerkt met de PVV.