Spekman blij met nieuw akkoord

Aangepast op

PvdA-voorzitter Spekman is tevreden over het nieuwe regeerakkoord van VVD en PvdA. Met name de 250 miljoen euro die bij infrastructuur wordt weggehaald ten bate van de verlenging van de WW-duur vindt hij een belangrijk punt.

"De verkorting van de WW-duur was één van de moeilijkste dingen uit het oude akkoord. De WW is toch een vangnet", zei hij vanmorgen op Radio 1.

Hij voegde eraan toe dat het belangrijk is om je niet blind te staren op de gemaakte afspraken, maar "om je heen te blijven kijken". "De werkelijkheid op papier is één ding, maar je moet blijven kijken wat er in de werkelijkheid gebeurt."

Nivelleren

Spekman zei anderhalve week geleden dat nivelleren "een feest" is. Dat werd hem niet door iedereen in dank afgenomen. Hij werd erover aangesproken door PvdA-leider Samsom.

Over de nieuwe nivelleringsafspraken zegt hij dat het belangrijk is dat er werk is gemaakt van de herverdeling van de inkomens. "Als het beleid van het vorige kabinet was doorgezet, waren de inkomensverschillen alleen maar groter geworden."

Zware besluiten

De partijvoorzitter sluit niet uit dat er in de PvdA-achterban, zoals eerder in de VVD-achterban, nog onrust kan ontstaan. "Ik realiseer me dat er zware besluiten zijn genomen, waarvan mensen nog niet beseffen wat de gevolgen zijn."

Hij zegt dat hij dan verwacht dat de VVD zijn partij de helpende hand reikt. "Dat claim ik niet, maar dat vind ik normaal in een collegiale samenwerking. We staan met elkaar voor onze besluiten."