Controle huisartsen op longziekte

Aangepast op

Huisartsen gaan vanaf vandaag duizenden mensen opsporen die de longziekte COPD hebben. De ziekte is toegevoegd aan het programma PreventieConsult, waarmee artsen ook al een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten en nierschade aan het licht brengen. "Daar komt nu COPD bij", zegt Rob Dijkstra van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).

In Nederland is van ongeveer 320.000 mensen bekend dat ze de ziekte hebben. Naar schatting heeft een even grote groep de ziekte onder de leden, zonder het zelf te weten, omdat ze geen klachten hebben. "Bij COPD is sprake van onherstelbare schade aan de longen", vertelt directeur Rutgers van het Astma Fonds. "Alle reden om patiënten snel op te sporen."

Online test

Volgens het NHG zullen er duizenden mensen worden opgespoord die een groot risico op de longziekte hebben. "Als huisartsenpraktijken actief patiënten tussen de 40 en 70 jaar benaderen, spoort een gemiddelde praktijk negen nieuwe patiënten met COPD op."

Het Astma Fonds heeft een test online gezet waarmee mensen zelf kunnen checken of ze een verhoogd risico hebben op COPD. Van de kwart miljoen mensen die de test al invulde online, had een kwart een verhoogd risico.

Hoesten

COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Symptomen zijn onder meer kortademigheid en hoesten. Ongeveer 80 procent van de gevallen wordt veroorzaakt door roken.