NOS NieuwsAangepast

Stakingen tegen bezuinigingen EU

In een aantal Europese landen wordt vandaag gedemonstreerd tegen de bezuinigingen om uit de schuldencrisis te komen. Er zijn stakingen in onder meer België, Spanje, Portugal, Griekenland en Italië.

De staking in Spanje is onrustig begonnen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er op verschillende plaatsen 32 mensen gearresteerd bij onlusten. Ook zouden vijftien mensen lichtgewond zijn geraakt.

In Spanje wordt onder meer gestaakt in autofabrieken, het openbaar vervoer en op luchthavens. Er zijn honderden vluchten geannuleerd. Ook rijden er minder treinen, bussen en metro's.

Spoorwegstaking

In België hebben medewerkers van de spoorwegen het werk gisteravond om 22.00 uur neergelegd. De staking duurt 24 uur en treft vooral Wallonië. Door de spoorwegstaking strandde een volle Thalys uit Amsterdam op station Brussel-Noord.

Ook in Portugal wordt het openbaar vervoer getroffen. Door acties bij het spoor zijn veel treinen uitgevallen en in Lissabon rijdt de metro niet. Ook heeft de Portugese luchtvaartmaatschappij TAP veel vluchten geschrapt.

Er worden kortere stakingen verwacht in Griekenland en Italië. Volgens de vakbonden duren de werkonderbrekingen daar enkele uren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl