'Leger Syrië creëert spooksteden'

Aangepast op

De Syrische stad Homs lijkt op het eerste gezicht weer normaal. Maandenlang is er gevochten tussen het leger en de opstandelingen. Nu lijkt het in grote delen van de stad weer rustig. Maar het is geen vredige rust.

Dat constateert correspondent Sander van Hoorn. Hij heeft vandaag onder strikte begeleiding van het Syrische regime de stad heeft bezocht.

Volgens de gouverneur van Homs is er nog maar één gebied waar gevochten wordt: in het oude centrum van de stad. "Daar zit al-Qaida en die dwingen gewone burgers om te vechten", aldus de gouverneur. De wijk wordt aanhoudend gebombardeerd en beschoten door het leger.

Verschroeide aarde

In een andere wijk, Baba Amr, is de schade te zien van de maandenlange gevechten. Geen enkel gebouw is nog heel. Alles is nu onder controle van het leger.

Het Syrische leger heeft de tactiek van de verschroeide aarde toegepast, zo lijkt het. Wijken worden hermetisch afgegrendeld en beschoten. En die tactiek wordt ook elders in Syrië toegepast. " Een tactiek die spooksteden in Syrië creëert", aldus correspondent Sander van Hoorn.