NOS NieuwsAangepast

'Stilzwijgend bestand' in Gaza

Na vijf dagen van geweld is het vandaag weer rustig in en rond de Gazastrook. Zonder dat er onderhandeld is, hebben de Palestijnen en Israël een 'stilzwijgend bestand' gesloten.

De afgelopen dagen vuurden militante Palestijnen zeker 115 raketten af op Israël. Daarbij raakten acht Israëliërs gewond. Israël reageerde met luchtaanvallen op doelen in de Gazastrook. Daarbij vielen zeven doden: drie militanten en vier burgers.

Aanleiding voor de geweldsuitbarsting was de dood van een 13-jarige Palestijnse jongen afgelopen donderdag. Hij kwam om bij een Israëlische aanval na de ontdekking van explosieven in een tunnel bij de grens tussen de Gazastrook en Israël.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Gisteravond hebben militante groepen in de Gazastrook afgesproken te stoppen met de raketbeschietingen zolang Israël geen aanvallen uitvoert. Volgens Hamas-leider Haniyeh hebben de militante groepen een groot verantwoordelijkheidsgevoel laten zien. Dat zei hij in een ziekenhuis, waar hij gewonde Palestijnen bezocht.

Israël lijkt met de afspraak in te stemmen. De luchtmacht viel vannacht nog wel drie doelen in de Gazastrook aan, maar daarbij vielen geen slachtoffers. Volgens het Israëlische leger werden een wapendepot en twee lanceerinstallaties vernietigd. Vanochtend was er nog één raketbeschieting vanuit de Gazastrook, maar verder is het rustig.

Gespannen

Desondanks blijft de situatie gespannen. In Israël gaan stemmen op om weer Hamas-leiders te gaan liquideren, een omstreden tactiek van enkele jaren geleden. Een Israëlische minister, Gideon Saar van Onderwijs, zei op de radio dat iedereen kan zien dat er een grotere militaire aanval in aantocht is.

Minister van Defensie Ehud Barak wilde daarop niet vooruitlopen, maar zegt wel dat Israël het geweld van de afgelopen dagen nog niet kan "vergeven en vergeten".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl