Moordproces verloopt tumultueus

Aangepast op

Een moordproces in Rotterdam is tumultueus verlopen. Vanwege de veiligheid van de verdachten waren extra veiligheidsmaatregelen genomen. Maar de schermen waarachter de drie verdachten zaten, vielen om. Daardoor waren ze korte tijd te zien voor het publiek. De schermen waren juist neergezet omdat de verdachten zich bedreigd voelden.

De drie mannen, een Nederlander en twee Britten, stonden terecht voor de moord op een 12-jarige jongen in een woonwagenkamp in Breda in 2010. De drie zouden met automatische wapens hebben geschoten op de woonwagen waar de jongen in woonde. Een mislukte drugsdeal met de vader van de jongen zou de aanleiding voor de schietpartij zijn geweest.

Volgens hun advocaat worden de drie verdachten door de familie van de jongen met de dood bedreigd. Een van de verdachten vertelde de rechtbank dat ze in de gevangenis zijn bedreigd. Een andere verdachte is bang dat zijn familie zal worden opgezocht.

Gefouilleerd

Een politiemedewerker heeft gezegd dat er nieuwe informatie over de dreiging is binnengekomen. Dat leidde tot een aanscherping van de veiligheidsmaatregelen in de rechtszaal. Iedereen moest worden gefouilleerd. Daarbij heeft de politie niets bijzonders gevonden.

Nadat de verdachten hun verhaal hadden gedaan, hebben ze de rechtszaal verlaten. Het proces ging daarna verder zonder hen.

Tijdens de zitting werden voor het eerst beelden vertoond van de aanslag. Die zijn met een verborgen camera gemaakt door de politie, in het kader van het drugsonderzoek naar de vader van de jongen. Op de beelden is te zien dat zeven mannen uit een busje stappen en dat drie of vier mannen op de woonwagen schieten.

Het proces gaat morgen verder.