VVD-erelid Hans Wiegel vindt het heel goed dat de inkomensafhankelijke zorgpremie van tafel is. "Dat was een heel slecht voorstel, waardoor mensen in paniek raakten", zei hij in het Radio 1 Journaal.

Wiegel noemde het "zonder meer winst", dat VVD en PvdA het regeerakkoord hebben gewijzigd. Het bewijst volgens hem dat de macht van gewone mensen nog steeds groot is.

Kabinet-Den Uyl

De oud-minister en VVD-partijleider erkent dat er nog steeds genivelleerd wordt. "Maar de middeninkomens worden nu iets minder gepakt, dus dat is een verbetering."

Wiegel is ook blij dat de coalitie geld vrijmaakt voor een langere WW-uitkering. Daardoor komen mensen die hun baan verliezen niet al na een jaar, maar na anderhalf jaar in de bijstand. "Dat is een goed plan", zei Wiegel.

Consessies doen

Ook de fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer, Loek Hermans, vindt het aangepaste regeerakkoord beter dan wat er lag. "Je moet natuurlijk concessies doen, maar je moet wel altijd goed blijven kijken wat voor de VVD acceptabel is. Dit lijkt aan die voorwaarde te voldoen."

Vorige week nog liet Hermans weten dat zijn fractie in de senaat "grote moeite" had met de zorgpremie-plannen. Achteraf gezien denkt hij dat de onderhandelaars van VVD en PvdA misschien een week langer de tijd hadden moeten nemen.

Hermans vindt dat de partijtop de komende tijd veel het land in moet gaan om het vertrouwen van de achterban te herwinnen.

STER reclame