NOS NieuwsAangepast

VVD, PvdA wijzigen regeerakkoord

De VVD en de PvdA zijn het eens geworden over een aangepast regeerakkoord. Er komt geen inkomensafhankelijke zorgpremie meer. Het verkleinen van de inkomensverschillen gebeurt via de belastingen.

Dit heeft premier Rutte op een persconferentie bekendgemaakt. Daar kwamen ook PvdA-fractievoorzitter Samsom en VVD-fractieleider Zijlstra aan het woord.

Sociale agenda

De arbeidskorting en de heffingskorting gaan omhoog voor lagere inkomens en worden afgebouwd voor hogere inkomens. Ook wordt er 250 miljoen euro vrijgemaakt voor een "sociale agenda". Dit geld kan worden besteed om maatregelen in de WW en het ontslagrecht te verzachten. De miljoenen komen van het ministerie van Infrastructuur.

De invoering van de belastingmaatregelen wordt over drie jaar verspreid. Daarnaast blijven de belastingtarieven zoals ze nu zijn. Verlaging is niet meer aan de orde.

Geen koopkrachtbelofte

VVD-leider Rutte, PvdA-fractievoorzitter Samsom en VVD-fractievoorzitter Zijlstra zijn tevreden over de aanpassing van het regeerakkoord. Volgens Zijlstra is de nivellering van de inkomens "meer platgeslagen" en zijn de gevolgen voor de hoge inkomens minder groot. Volgens Samsom is de inkomensverdeling in het nieuwe plan "minder uitgesproken".

Samsom wilde geen koopkrachtbelofte doen. "Na deze roerige tijd gaan we zo snel mogelijk aan de slag." Ook Zijlstra wilde geen garanties geven. "Er staan in het regeerakkoord zoveel maatregelen dat het niet mogelijk is voor ieder huishouden de koopkracht uit te rekenen."

Doorrekeningen

De fracties van VVD en PvdA hebben vanmiddag zo'n twee uur vergaderd over het voorstel van de onderhandelaars om het regeerakkoord open te breken. Dit gebeurde omdat de VVD grote moeite heeft met de inkomensafhankelijke zorgpremie. De invoering pakt erg nadelig uit voor midden- en hogere inkomens.

De onderhandelaars spraken vanmiddag ruim drie uur over de doorrekeningen van het Centraal Planbureau. Het CPB heeft gekeken naar de gevolgen van alternatieve plannen voor de koopkracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl