Trojka positief over Griekenland

Aangepast op

De geldschieters van Griekenland laten zich in een rapport positief uit over de bezuinigingen en hervormingen in Griekenland. Dat zegt de Luxemburger Juncker, voorzitter van de ministers van Financiën van de eurozone.

De ministers komen later vandaag bijeen in Brussel om te praten over het vrijgeven van 31,5 miljard euro noodsteun aan Griekenland. Het rapport van de zogenoemde Trojka (bestaande uit de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) wordt daar besproken.

"De basis van het rapport is positief, omdat de Grieken daadwerkelijk hebben geleverd", zegt Juncker. Hij wijst op de bezuinigingen die de Griekse regering doorvoert. Vorige week ging het Griekse parlement al akkoord met enkele ingrijpende maatregelen en gisteravond werd de begroting voor 2013 goedgekeurd.

IMF huiverig

Onduidelijk is nog hoe snel de Grieken in staat zijn hun schuldenlast te verlagen. Volgens de oorspronkelijke afspraken moet de schuldenlast omlaag van 190 procent van het bruto binnenlands product in 2013 naar 120 procent in 2020, maar dat lijkt volstrekt onhaalbaar.

Sommige eurolanden willen Griekenland twee jaar extra tijd gunnen. De Griekse economie moet volgens hen eerst de kans krijgen te groeien voordat de Grieken hun schuldenlast kunnen verlagen. Uitstel betekent wel dat Griekenland extra geld nodig heeft. Het IMF is daarom huiverig voor uitstel.

Hoewel het rapport van de Trojka positief van toon is, zullen de ministers van Financiën vandaag nog geen besluit nemen over de nieuwe noodlening aan Griekenland. "We hebben nog wat vragen", aldus Juncker. De Griekse premier Samaras is morgen de hele dag in Brussel om met de ministers van Financiën te overleggen.