Drugssmokkel vaker via personeel

Aangepast op

Het is niet de eerste keer dat medewerkers op Schiphol betrokken zijn bij drugssmokkel.

Hieronder een greep uit de zaken waarbij bagagepersoneel, douaniers, schoonmakers en winkelmedewerkers werden aangehouden, met dit jaar al vier gevallen.

- Februari 2004: Elf medewerkers van KLM worden aangehouden voor drugssmokkel. Ze worden ervan verdacht koffers met drugs uit de bagagestroom te halen en die in dozen en rugzakken naar buiten te brengen. Die manier van smokkelen staat bekend als de airbag-methode.

- April 2004: Medewerkers van een taxfree-winkel worden gearresteerd voor betrokkenheid bij drugssmokkel. Het personeel van winkels op de luchthaven heeft een pas waarmee het met minimale controle langs de douane kan.

- Mei 2007: Rechercheurs van de marechaussee houden negen verdachten aan, onder wie twee douaniers, tijdens het oprollen van een drugsbende die actief was op Schiphol. De douaniers werden onder meer bij drugscontroles ingezet.

- Juni 2007: Twee voormalig medewerkers van Martinair staan voor de rechter voor betrokkenheid bij cocaïnesmokkel vanuit de Dominicaanse Republiek en Mexico naar Schiphol. Tientallen kilo's cocaïne werden vervoerd in cateringboxen van Martinair.

- Januari 2008: Een KLM-medewerker staat terecht voor betrokkenheid bij de invoer van ruim 97 kilo cocaïne. Zeven andere verdachten die ook terechtstaan werken op de luchthaven. De douane onderschepte tijdens het onderzoek in deze zaak 236 kilo cocaïne. De cocaïne zat in vrachtcontainers in KLM-vliegtuigen.

- Februari 2008: Spoeddebat in de Tweede Kamer over de beveiliging op Schiphol. Aanleiding is de reportage van undercover-journalist Roberto Stegeman. Die weet als medewerker van de luchthaven drugs en een nepbom een vliegtuig in te smokkelen. Schiphol voert de beveiliging op. Medewerkers moeten met hun spullen voortaan ook door de controle.

- Juni 2009: In Suriname wordt een agent opgepakt voor drugssmokkel. Hij wordt ervan verdacht vijf medewerkers van de luchtvaartmaatschappij SLM te hebben geholpen om 9 kilo cocaïne naar Nederland te smokkelen.

- Augustus 2010: Een luchthavenmedewerker wordt opgepakt bij het oprollen van een coke-lijn uit Peru en Ecuador.

- Juni 2011: Vier mensen worden aangehouden voor drugssmokkel, van wie er drie werken als vliegtuigschoonmaker op Schiphol.

- Maart 2012: Een medewerker van de marechaussee wordt op Schiphol aangehouden op verdenking van drugssmokkel. Hij zou een man uit Mexico afhalen die 4 kilo drugs bij zich had.

- Augustus 2012: Drie verdachten worden aangehouden voor drugssmokkel via Schiphol. Eén van hen werkt bij een bedrijf op Schiphol.

- Oktober 2012: Twee douaniers en een ex-douanier worden opgepakt omdat ze mogelijk drugs hebben ingevoerd op Schiphol. De zaak komt aan het rollen na een melding van de marechaussee en de douane. Die vermoedden dat hun personeelsleden drugs invoerden op de luchthaven.

- Oktober 2012: De marechaussee rolt een drugsbende op en neemt 70 kilo cocaïne in beslag. Een aantal verdachten werkt bij de bagageafdeling van Schiphol.