NAVO-chef bezorgd over Georgië

Aangepast op

Secretaris-generaal Rasmussen van de NAVO is bezorgd over de politieke ontwikkelingen in Georgië. Sinds vorige maand premier Ivanishvili aantrad, zijn verschillende tegenstanders van de nieuwe regering opgepakt.

Op een NAVO-bijeenkomst in Praag drong Rasmussen er bij de Georgische regering op aan om zich niet met de rechtszaken tegen de arrestanten te bemoeien.

De arrestanten zijn een voormalige minister en twee legerofficieren. Ze zijn opgepakt op beschuldiging van machtsmisbruik, onder meer omdat ze tegen zes militairen fysiek en verbaal geweld zouden hebben gebruikt. Als ze schuldig worden bevonden, kunnen ze gevangenisstraffen van acht tot twaalf jaar krijgen.

Een Georgische rechtbank bepaalde vrijdag dat het voorarrest van de minister wordt verlengd; de twee officieren zijn op borgtocht vrijgelaten.

Saakashvili

De miljardair Ivanishvili trad vorige maand aan als premier, nadat zijn partij de Georgische parlementsverkiezingen had gewonnen. Ivanishvili is een tegenstander van president Saakashvili, wiens termijn volgend jaar afloopt.

De partij van Saakashvili heeft de arrestaties veroordeeld, evenals het financiële onderzoek bij de staatsomroep, waartoe Ivanishvili opdracht heeft gegeven. Parlementariërs zeggen dat de nieuwe premier het leger en de media onder controle wil krijgen.

Georgië wil lid worden van de NAVO, maar is dat nog niet. Wel werkt het land nauw met de NAVO samen. Secretaris-generaal Rasmussen zegt dat de NAVO de ontwikkelingen in Georgië zeer nauwlettend in het oog zal houden.