Zaak-Rasmussen: getuigenverhoren

Aangepast op

Het gerechtshof in Arnhem buigt zich maandag opnieuw over de beroepszaak die zowel Michael Rasmussen als de wielerploeg Rabobank heeft aangespannen. De partijen bestrijden een ontslagvergoeding van zeven ton voor de Deen.

Ditmaal is er een getuigenverhoor. Vanaf 9.00 uur leggen oud-ploegleiders Theo de Rooij en Erik Breukink, oud-ploegarts Geert Leinders, voormalig hoofd communicatie Vincent Pijpers en advocaat Harro Knijff een verklaring af.

Te laat ontslagen

Rasmussen eist 5,8 miljoen euro van Rabobank nadat hij in de Tour de France van 2007 door zijn ploeg uit de Tour was gezet en ontslagen. Dat gebeurde omdat de Deen loog over zijn verblijfplaats vóór de Tour, wat insinueert dat hij moedwillig dopingcontroles zou vermijden. Rasmussen beweert dat de ploegleiding op de hoogte was van zijn sportieve fraude. Volgens de renner had Rabobank hem eerder moeten ontslaan.

In juli 2008 vecht Rasmussen met succes zijn ontslag aan. De rechtbank geeft hem een compensatie van zeven ton. Een te mager bedrag naar de mening van Rasmussen, terwijl Rabobank zijn handen in onschuld blijft wassen. Beide partijen gaan in beroep.

"In de problemen"

In mei 2012 volgt het beroep en is Rasmussen duidelijk: "De ploeg wist het. Toen het naar buiten kwam, zei Theo de Rooij ook niet: 'Je hebt gelogen'. Hij zei: 'Nu zitten we in de problemen'."

Rabobank krijgt vervolgens de gelegenheid te bewijzen dat de ploeg niet eerder dan 25 juli 2007 heeft geweten dat Rasmussen geknoeid had met zijn whereabouts. Het is maandag aan de rechter om te oordelen of deze bewijzen gegrond zijn.

Chronologisch overzicht van de gebeurtenissen in 2007:

- Het is 24 april 2007. Op die dag heeft Erik Breukink via e-mail contact met Rasmussen. Hij stuurt hem tickets voor een trainingskamp in de Pyreneeën. Dat trainingskamp vindt plaats van 25 tot en met 29 juni 2007. Rasmussen antwoordt daarop dat "dat er goed uitziet, maar of we deze reis misschien geheim kunnen houden, want ik hoor in Mexico te zijn op dat moment".

- Op 30 april 2007 mailt Theo de Rooij naar Rasmussen: "Als werkgever wijs ik je er op dat je je whereabouts goed moet aanleveren bij de instanties die daar over gaan. Als je naar Mexico wil, ga gerust je gang, maar als werkgever gaan we niet helpen om dit onder de pet te houden. De verantwoordelijkheid ligt geheel bij jou."

- Op 6 juni 2007 - eigenlijk hoort Rasmussen dan in Mexico te zijn - is er een ontmoeting tussen Erik Breukink en Rasmussen in Italië.

- Op 29 juni 2007 ontvangt Rasmussen een waarschuwing van de UCI. Hij heeft zich niet aan zijn whereabouts gehouden in de periode van 4 tot met 12 juni 2007. Rasmussen brengt de UCI pas op 11 juni 2007 op de hoogte dat hij in Mexico zou zitten.

- Op 29 juni 2007 ontvangt de UCI een brief van de Rasmussen. Daarin staat dat hij tot 28 juni in Mexico zou zijn. Rasmussen is dan inmiddels al drie dagen in de Pyreneeën.

- Op 30 juni 2007 zet de Deense wielerbond Rasmussen uit de nationale selectie. Rasmussen heeft op 21 juni een dopingcontrole in Italië gemist. Rasmussen meldt dit op 2 juli aan de Rabobank.

- Op 15 juli 2007 verovert Rasmussen de gele trui in de etappe naar Tignes.

- Vier dagen later, op 19 juli 2007, wordt publiekelijk bekend dat Rasmussen twee dopingcontroles heeft gemist.

- Op de tweede rustdag in de Tour, op 24 juli 2007, hebben Theo de Rooij en Rasmussen uitgebreid overleg. Later die dag brengt Rabobank officieel naar buiten dat Rasmussen in juni in Mexico verbleef.

- Weer een dag later, op 25 juli 2007, vertelt Italiaanse journalist Davide Cassani dat hij Rasmussen op 13 juni 2007 heeft zien trainen in Italië. En dan gaat het snel. Rasmussen wint nog de etappe op de Aubisque, maar wordt diezelfde avond door de Rabobank uit de Tour de France gehaald. De Tour is zijn gele truidrager kwijt. Op 26 juli wordt Rasmussen officieel door Rabobank ontslagen.