Merkel op bezoek in Portugal

Aangepast op

De Duitse bondskanselier Merkel is vandaag op bezoek in Portugal. Ze heeft ontmoetingen met onder anderen president Silva en premier Coelho. Daarna bezoekt ze een ondernemersbijeenkomst. Het is haar eerste bezoek aan Portugal sinds het uitbreken van de eurocrisis.

Gisteravond zei Merkel op de Portugese televisie dat Portugal in haar ogen geen tweede noodhulppakket nodig heeft. Vorig jaar kreeg het land een noodlening van 78 miljard euro en volgens sommige economen heeft Portugal nog meer steun nodig.

Merkel denkt dat het niet zover zal komen. Ze complimenteerde de Portugese regering met de bezuinigingen die sinds vorig jaar zijn doorgevoerd.

Weerstand

Bij de Portugese bevolking stuiten de bezuinigingen op veel weerstand. Vakbonden hebben opgeroepen tot massa-demonstraties tijdens het bezoek van Merkel.

Het anti-Duitse protest in Portugal zal waarschijnlijk minder hevig zijn dan de betogingen van vorige maand in Griekenland, toen Merkel op bezoek was in Athene.

Veel Grieken zien Merkel als de kwade genius achter de bezuinigingen die de Griekse regering doorvoert, terwijl de Portugezen vooral hun eigen regering verantwoordelijk houden.