Metro gaat nog 's in op reacties column Koelman

Aangepast op

Dagblad Metro gaat deze ochtend nog eens het gesprek aan met haar lezers naar aanleiding van de column van Luuk Koelman van vorige week. In een uitgebreid stuk reageert hoofdredacteur Robert van Brandwijk op de tientallen ingezonden brieven die binnen zijn gekomen.

Van Brandwijk benadrukt dat Koelman een columnist is, en daardoor meer vrijheid heeft in zijn schrijven dan de gemiddelde redacteur. "De dienstdoende eindredactie las de column en beoordeelde de bijdrage als scherp, tegen de rand, maar niet eroverheen. Ook veel lezers konden zich daarin vinden", aldus Van Brandwijk.

Pesten

De lezers die zich in de column van Koelman konden vinden, waren in de praktijk maar met weinig. De meeste reacties waren zeer negatief over Koelman, die zich in het stuk richt op de moeder van Tim Ribberink vanuit de persoon Mariska Orbán-de Haas. Tim pleegde twee weken geleden zelfmoord nadat hij jaren gepest is geweest. Dit nam Koelman als aanleiding Orbán-de Haas en haar scherpe uitspraken over onder homoseksualiteit eens in de schijnwerpers te zetten.

Lastig

Van Brandwijk doet in zijn verklaring deze ochtend geen uitspraak of hij de column wel of niet had geplaatst als hij hem eerder had gelezen. "Ik vind dat een lastige vraag, want de beoordeling vooraf is een andere dan die van een dag later met alle commotie die dan is ontstaan."

Bedanken

Afgelopen donderdag werd de column van Koelman gepubliceerd. Die riep direct veel reacties op bij mensen. Metro verwijderde later de column op verzoek van de familie van Tim, maar bleef achter de publicatie staan. De volgende dag bood de hoofdredactie in de krant alsnog haar excuus aan. En vandaag beantwoordt ze dus vragen. "Ik wil u in elk geval bedanken voor uw reacties, positief of negatief. Die zijn heel waardevol voor ons", zo eindigt Van Brandwijk.

Door: Dorien