NOS SchaatsenAangepast

Dubbelslag Nuis bij NK afstanden

Kjeld Nuis heeft bij de NK afstanden in Heerenveen na de 1.500 ook de 1.000 meter op zijn naam gebracht.

Nuis, een jaar geleden nog goed voor het brons, noteerde een tijd van 1.09,05 en bleef daarmee Hein Otterspeer 0,06 seconde voor. Het brons ging naar Sjoerd de Vries, die in 1.09,31 rond ging.

Pim Schipper werd vierde in 1.09,51. De ploeggenoot van Nuis revancheerde zich daarmee voor zijn mislukte 1.500 meter van een dag eerder, toen hij op de kruising werd gehinderd door Koen Verweij en een toptijd uitbleef.

Rhian Ket en Michel Mulder deelden de vijfde plek, die recht geeft op een wereldbekerticket. Titelhouder Stefan Groothuis was na door een virusinfectie verstoorde voorbereiding niet tot heldendaden in staat en miste een ticket voor de wereldbekerstrijd van de komende weken.

Nipje energiedrank

Even dacht Nuis dat het geheim van een goede sprint lag bij een bakkie espresso. "Bij de NK sprint in 2009 zag ik Simon Kuipers en Erben Wennemars voor de wedstrijd een espresso drinken. Toen dacht ik: dat moet ik ook doen. Ik wist alleen niet dat zij er maar een bodempje in hadden gedaan, terwijl ik een flinke beker dronk. Stond ik opgefokt aan de start, joh. De eerste 100 meter ging nog goed, daarna was het helemaal niks."

Inmiddels weet de door een bekende fabrikant van energiedrankjes gesponsorde schaatser beter. Hij neemt nu voor een race geen espresso, maar een nipje energiedrank. Met mate dus. "Anders sta je helemaal te stuiteren. Dan schaats ik zo de andere kant op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl