Syrische oppositie verenigt zich

Aangepast op

Na een week lang onderhandelen hebben Syrische oppositiegroeperingen besloten de handen ineen te slaan. De oppositie die tot vandaag sterk verdeeld was, vergadert in Doha, de hoofdstad van Qatar.

Onder de naam Syrische Nationale Coalitie bundelen de oppositiepartijen hun krachten in hun pogingen om president Assad van de troon te stoten. De nieuwe samenwerking is overeengekomen onder zware druk van vooral de Verenigde Staten en Qatar.

De verdeeldheid onder de verzetsgroepen is een van de redenen waarom het westen zich niet wilde mengen in de crisis in Syrië.

Voeling

Tot dusver wierp de Syrische Nationale Raad zich op als dé vertegenwoordiging van de oppositie. Maar het westen beschouwt deze raad als een groep gevluchte Syriërs die te weinig voeling hebben met wat er in hun vaderland gebeurt. De raad heeft schoorvoetend ingestemd met het nieuwe samenwerkingsverband.

Vanavond kiest de nieuwe coalitie een president en een vice-president. Het akkoord voorziet verder in de installatie van een militaire raad waar ook het Vrije Syrische Leger zitting in heeft, een juridische autoriteit en een algemene vergadering met zeker 55 leden.