Economie Arabische landen groeit

Aangepast op

Van de meeste Arabische landen waar bijna 2 jaar geleden opstanden waren tegen zittende regimes groeit de economie. Volgens een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat het om een voorzichtig herstel in de regio Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

De landen in die regio worstelen volgens het IMF wel met hoge inflatiecijfers en met een stijgende werkloosheid. Volgend jaar zou de economie van Marokko, Tunesië, Libië, Egypte, Jordanië, en Jemen verder kunnen groeien als de politieke situatie stabieler wordt.

Hoge olieprijs

Vooral de economie van olie-exporterende landen groeit, verwacht het IMF. Dat komt met name door de hoge olieprijzen. Landen als Algerije, Bahrein, Iran, Irak en Koeweit zien hun economie dit jaar gemiddeld met 6,6 procent groeien.

In Libië herstelt de economie zich sneller dan verwacht. Vorig jaar daalde daar het bruto binnenlands product met 60 procent. Dit jaar verwacht het IMF een stijging van 122 procent. Ook de komende jaren klimt de economie daar verder uit het dal is de verwachting. De inflatie zal dalen, staat in het rapport.

Tunesië

De opstand in de Arabische wereld begon in december 2010 in Tunesië. In de maanden daarna waren er ook in andere landen grootscheepse protesten tegen heersende regimes. Die leidden onder meer tot gevechten met oproerpolitie of met het leger. Vele duizenden mensen kwamen om.

Inmiddels zijn in onder meer Tunesië, Libië, Egypte en Jemen nieuwe mensen aan de macht. In Syrië voeren tegenstanders van president Assad al sinds maart 2011 een bloedige strijd tegen het regime van de president. Het IMF heeft over dat land geen cijfers gepubliceerd.