Golf van moordpartijen in Sao Paulo

Aangepast op

In Sao Paulo, de grootste stad van Zuid-Amerika, zijn in twee weken tijd zeker 140 mensen vermoord. Het aantal moorden in de Braziliaanse stad begon scherp te stijgen in september, een maand waarin 144 mensen werden vermoord.

In de eerste negen maanden van dit jaar gaat het volgens het bestuur van de 22 miljoen inwoners tellende stad om 982 slachtoffers, onder wie 90 agenten, van wie de meesten tijdens een dienst werden doodgeschoten.

Wraakactie

Volgens een functionaris, die anoniem wil blijven, hebben leiders van een georganiseerde bende vanuit de gevangenis opdracht gegeven tot de moord op politieagenten. Het zou gaan om een wraakactie van de bende Primeiro Comando da Capital (PCC) voor het offensief dat de politie is begonnen tegen de drugshandel. De PCC-leiders geven hun moordbevelen in de cel door via gesmokkelde mobiele telefoons.

De PCC wordt verantwoordelijk gehouden voor een reeks van aanvallen op de politie van Sao Paulo op 12 en 13 mei 2006. Bij die aanvallen en bij tegenacties door de politie in sloppenwijken vielen meer dan 200 doden.

Eerder dicht

Vanwege het nieuwe geweld sluiten winkels en scholen in de zuidelijke districten van de stad al in de middag. Het gerucht gaat dat bendeleiders hebben gedreigd met moordpartijen in het donker.

Sao Paulo heeft aangekondigd dat de PCC-leiders zullen worden overgeplaatst naar extra beveiligde gevangenissen buiten de staat Sao Paulo.