Nuis pakt goud op 1.500 meter

Aangepast op

Kjeld Nuis mag zijn eerste Nederlandse titel op zijn erelijst bijschrijven.

De schaatser van Brand Loyalty, de formatie van Jac Orie, won bij de NK afstanden in Heerenveen op zijn 23ste verjaardag de 1.500 meter in 1.46,74.

Nuis had in 2011 op deze afstand nog met zilver genoegen moeten nemen, achter Stefan Groothuis die de 1.500 meter nu liet schieten. Renz Rotteveel pakte in Thialf zilver in 1.47,22 en het brons ging in 1.47,66 naar Maurice Vriend.

Koen Verweij reed weliswaar in 1.45,79 de snelste tijd, maar hij werd wegens een foute wissel gediskwalificeerd. Op de 5.000 meter had Verweij vrijdag al teleurgesteld met de negende plaats.

Nuis jubelt en baalt tegelijk

"Dit is het mooiste cadeautje", zo jubelde Nuis na zijn gouden race.

Hij was echter veel meer bezig met zijn teamgenoot Pim Schipper, die op weg leek naar een snelle tijd, maar door Verweij op de kruising werd gehinderd. "Ik baal enorm voor Pim", liet de kampioen weten.

Balen deed ook Verweij, die wat recht wilde zetten nadat hij vrijdag op de 5.000 meter al naast een wereldbekerticket had gegrepen. "Ik had gisteren gezegd dat ik de 1.500 meter wilde winnen als revanche", aldus de schaatser van Team Van Veen.

Verweij kan nu nog op een aanwijsplek hopen. "Maar ik zou het kunnen begrijpen als ze me niet sturen. Ik reed gewoon fout en dit kan een consequentie zijn."