NOS NieuwsAangepast

Ter Horst: nivellering is meesterzet

Het aanpassen van de inkomstenbelasting als vervanging voor de inkomensafhankelijke zorgpremie is een meesterzet van de PvdA. Dat zei partij-prominent Guusje ter Horst, oud-minister van Binnenlandse Zaken, in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

"De VVD heeft zich altijd verzet tegen nivellering via de inkomstenbelasting. Nu zien ze dat als een beter alternatief dan iets doen aan de zorgpremie", zei Ter Horst. "Nivellering was een woord dat de VVD niet wilde horen. Nu hoor je verschillende mensen vanuit de VVD, niet de minsten, zeggen dat nivellering via de belastingen acceptabel is. Vanuit de Partij van de Arbeid zeg ik dan: we zijn waar we zijn willen."

Verbaasd

De Partij van de Arbeid maakt zich al jaren hard voor het verkleinen van de inkomensverschillen. Ter Horst is verbaasd dat ze die geluiden nu ook hoort uit VVD-kringen. "Ik hoorde gisteren Ed Nijpels zeggen dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Toen dacht ik: waar ken ik dat van?"

Ook ChristenUnie-voorman Slob reageerde in het radioprogramma op de inkomensafhankelijke zorgpremie. Hij zei dat de premie schadelijk is geweest voor de politiek als geheel. "Door de plannen hebben we nog geen debat gehad over de regeringsverklaring. Dat moet zo snel mogelijk na de beëdiging, maar het is nu een week vooruit geschoven."

Diepe wonden

Juist in tijden van crisis kan Nederland zulke consternatie niet gebruiken, vindt Slob: "We zitten in een tijd van crisis. Er is ontzettend veel aan de hand. We snakten naar een stabiele regering en nu zitten we midden in dit gedoe. Dit slaat diepe wonden in het vertrouwen van mensen. Het is voor iedereen slecht."

Het aantal boze telefoontjes en e-mails van leden naar de VVD over de omstreden zorgpremie is de laatste dagen teruggelopen. Ongeveer 600 leden hebben hun lidmaatschap opgezegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl