Aanklager eist straf voor Utrecht

Aangepast op

De KNVB wil FC Utrecht fors straffen voor ongeregeldheden rond het bekerduel met Ajax (0-3).

De openbaar aanklager heeft de club een schikkingsvoorstel van 15.000 euro boete en een voorwaardelijke straf van een thuiswedstrijd zonder publiek, met een proeftijd van twee jaar, gedaan.

Tijdens de wedstrijd op 26 september werden er vuurwerk en voorwerpen op het veld gegooid. Ook betrad een FC Utrecht- supporter het speelveld en waren er kwetsende en antisemitische spreekkoren door fans van FC Utrecht te horen.

De club heeft tot 16 november de tijd om op het voorstel te reageren. De directie beraadt zich nog hierop.

Grote gevolgen

In een eerste reactie liet algemeen directeur Wilco van Schaik weten dat de voorwaardelijke straf van één wedstrijd zonder publiek grote gevolgen kan hebben voor FC Utrecht.

"Hier waren wij al bang voor", gaf Van Schaik te kennen. "Het spelen van een thuisduel zonder publiek betekent voor ons een financiële strop van meer dan 200.000 euro. Deze straf hangt de komende twee jaar als het zwaard van Damocles boven ons hoofd. Hier ligt een grote verantwoordelijkheid voor de club en haar supporters."

FC Utrecht bereidt maatregelen voor om herhaling van de wanordelijkheden in de toekomst te voorkomen. "We zetten in eerste instantie in op het voorkomen. Maar daarnaast treffen we ook maatregelen om middelen in handen te krijgen waarmee we materiële en financiële schade kunnen verhalen op de raddraaiers. Feit is dat het verschrikkelijk is wat is voorgevallen en dat we dit niet nog eens willen meemaken in Utrecht."